ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

26 Ιουλίου το Ραπτόπουλο γιορτάζει την προστάτιδα Αγία του, την Αγία Παρασκευή. Προς τιμήν της γίνεται πανηγύρι, παραμονή και ανήμερα της γιορτής στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Το χτίσιμο του ιερού ναού της Αγ. Παρασκευής
Η Αγ. Παρασκευή σήμερα


Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
 Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Άντωνίνος (138-160 μ.Χ.). Ήταν κόρη του Αγάθωνα και της § Πολιτείας. Χριστιανοί και οι δύο, ανέθρεψαν την κόρη τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, διότι δεν είχαν παιδί και ευχήθηκαν, αν αποκτήσουν, να το αφιερώσουν στο Θεό. Πράγματι, ο Θεός τους χάρισε παιδί και γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή. Και επειδή ήταν κόρη, έδωσαν το όνομα της ημέρας αυτής. Μετά το θάνατο των γονέων της,  η Παρασκευή μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, και εμπνεόμενη από θερμή αγάπη προς το Χριστό, γύριζε τη Ρώμη και τα χωριά, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο. Η δράση της, όμως, προκάλεσε τον ειδωλολάτρη βασιλιά Αντωνίνο, ο οποίος, αφού τη συνέλαβε, της υποσχέθηκε ότι θα έχει πολλά επίγεια αγαθά και απολαύσεις, αν θυσιάσει στους θεούς. Τότε η Αγία, όρθά-κοφτά απάντησε με τα λόγια του προφήτη Ιερεμία: "Θεοί οι τον ουρανόν και την γην ουκ εποίησαν, απολέσθωσαν εκ της γης"1. Δηλαδή, θεοί που δεν δημιούργησαν τον ουρανό και τη γη, ας χαθούν από το πρόσωπο της γης! Τότε ό Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, ράντισε το πρόσωπο του με το υγρό αυτό, για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Άλλα η  Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό. Αργότερα, η Αγία Παρασκευή αξιώθηκε μαρτυρικού θανάτου με αποκεφαλισμό.
Απολυτίκιον
Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, έργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Αθληφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου